:: sEbagaimaNa AsiNgnya isLam itu dAtaNg, bEgitu jUga kAfiLah iNi, dAgaNg & teRasiNg::

:: sEbagaimaNa AsiNgnya isLam itu dAtaNg, bEgitu jUga kAfiLah iNi, dAgaNg & teRasiNg::
Dikuasakan oleh Blogger.

::Mahabbah::

::TABAHKANLAH HATI MENGHADAPI MUSIBAH INI::

>> Selasa, 29 November 2011

TABAHKANLAH HATI MENGHADAPI MUSIBAH INI

Allah telah menetapkan takdir dan ajal seluruh makhlukNya, mengatur dan menentukan segala amal perbuatan seta tindak-tanduk mereka.Lalu Allah membahagi-bahagikan rezeki dan harta dunia kepada mereka.Allah menciptakan kehidupan dan kematian sebagai ujian siapa di antara mereka yang terbaik amalannya.Allah juga menjadikan iman terhadap qada’ dan takdirNya sebagai salah satu rukun iman.Setiap sesuatu yang bergerak atau berdiam di langit dan di bumi pasti menuruti kehendak dan keinginan Allah.

Dunia ini sarat dengan kesulitan dan kesusahan; di ciptakan secara fitrah untuk di penuhi dengan beban dan ancaman, aral rintangan  serta berbagai-bagai cubaan.Tak ubahnya dingin dan panas yang memang harus di rasakan yang memang harus dirasakan oleh hambaNya.Allah berfirman :
 Demi sesungguhnya! Kami akan menguji kamu Dengan sedikit perasaan takut (kepada musuh) dan (dengan merasai) kelaparan, dan (dengan berlakunya) kekurangan dari harta benda dan jiwa serta hasil tanaman. dan berilah khabar gembira kepada orang-orang Yang sabar: (surah al-Baqarah: 155)

Berbagai-bagai musibah itu adalah batu ujian untuk menetukan siapa di antara hambaNya yang benar dan tidak benar.Allah berfirman lagi :
Patutkah manusia menyangka Bahawa mereka akan dibiarkan Dengan hanya berkata: "Kami beriman", sedang mereka tidak diuji (dengan sesuatu cubaan)?(surah al-ankabut:2)

Jiwa manusia itu hanya akan dapat menjadi suci setelah di tempa.Ujian dan cubaan akan memperlihatkan kesejatian seseorang.Ibn al-Jauzi mengungkapkan “ orang yang ingin mendapatkan keselamatan dan kesejahteraan abadi tanpa ujian dan cubaan  beerti ia belum mengenal ajaran islam dan tidak mengenal erti pasrah diri kepada Allah”
Setiap orang pasti akan merasakan susah mukmin nahhupun kafir.Hidup ini memang di bangun di atas berbagai kesulitan dan marabahaya.Maka janganlah seseorang membayangkan bahawa dirinya akan terbebas dari kesusahan dan cubaan.Cubaan adalah lawan dari tujuan dan memang bertentangan dengan angan-angan dan kesenangan menikmati kelazatan hidup.Setiap orang pasti merasakannya,walau dengan ukuran yang berbeda,sedikit atau banyak. Seorang mukmin di beri ujian sebagai tempaan baginya, bukan siksaan.Terkadang cubaan itu  juga ada dalam kesenangan, terkadang juga ada dalam kesusahan. Allah berfirman:

Dan Kami pecah-pecahkan mereka (kaum Yahudi itu) berpuak-puak (yang bertaburan di merata-rata) dunia ini. di antara mereka ada Yang soleh dan di antaranya juga Yang tidak demikian. dan Kami uji mereka Dengan nikmat pemberian Yang baik-baik dan bala bencana Yang buruk, supaya mereka kembali (bertaubat). (surah al-A’raaf: 168)

Satu hal yang di benci kadang mendatangkan kesenangan, satu hal yang di sukai kadang mendatangkan kesusahan.Janganlah merasa aman dengan kesenangan, kerana bisa saja ia menimbulkan kemudaratan.Janganlah merasa putus asa kerana kesulitan, kerana bisa jadi akan mendatangkan kesenangan. Allah berfirman lagi yang bermaksud:

Kamu Diwajibkan berperang (untuk menentang pencerobohan) sedang peperangan itu ialah perkara Yang kamu benci; dan boleh jadi kamu benci kepada sesuatu padahal ia baik bagi kamu, dan boleh jadi kamu suka kepada sesuatu padahal ia buruk bagi kamu. dan (ingatlah), Allah jualah Yang mengetahui (semuanya itu), sedang kamu tidak mengetahuinya.(surah al-Baqarah: 216)
Segala cubaan itu ada batasnya di sisi Allah.Jangan mengucapkan kata-kata makian, kerana satu yang mengalir dari lidah dapat membinasakan seseorang. Seorang mukmin yang kuat akan tegar menghadapi beban berat. Hatinya tidak akan berubah dan lisannya tidak akan  mengutuk.Redamlah musibah itu dengan mengingat janji pahala dan kemudahan dari Allah sehingga cubaan itu berlalu tanpa mengutukinya.Orang-orang berakal selalu menunjukkan ketegaran dalam menghadap musibah agar mereka tidak mendapatkan ejekan musuh-musuh mereka.kerana apabila mereka menampakkan musibah itu para musuh mereka akan merasa senang dan gembira.

Sebaliknya menutupi musibah dan derita kelaparan adalah sifat orang-orang yang mulia.Ketabahan akan membendung bencana.Demikian cepatnya bencana itu berlal, bila di hadapi dengan ketabahan.Paling kita hanya akan harus tabah menghadapi hari-hari yang pendek dalam idup kita.Orang-orang yang binasa mengalami kebinasaan mereka hanya kerana mereka tidak memiliki ketabahan. Orang-orang yang tabah akan mendapat pahala terbaik. Firman Allah:
(sebenarnya) apa Yang ada pada kamu akan habis dan hilang lenyap, dan apa Yang ada di sisi Allah tetap kekal; dan Sesungguhnya Kami membalas orang-orang sabar Dengan memberikan pahala Yang lebih baik dari apa Yang mereka telah kerjakan.(surah al-Nahl:96)
Firman Allah lagi:  Mereka itu akan beroleh pahala dua kali disebabkan kesabaran mereka; dan juga kerana mereka menolak kejahatan Dengan kebaikan, dan mereka menderma dari apa Yang Kami kurniakan kepada mereka.(surah al-Qashash:54)
Allah tidak pernah menahan sesuatu untukmu wahai orang yang tertimpa musibah,melainkan kerana Allah akan memberimusesuatu yang lain.Allah mengujimu untuk memberikan keselamatan kepadamu.Allah hanya memberimu cubaan untuk membersihkan dirimu.Selama masih ada umur rezeki pasti akan datang.Allah berfirman:

 “Dan tiadalah sesuatupun dari makhluk-makhluk Yang bergerak di bumi melainkan Allah jualah Yang menanggung rezekinya dan mengetahui tempat kediamannya dan tempat ia disimpan. semuanya itu tersurat di Dalam Kitab (Lauh Mahfuz) Yang nyata (kepada malaikat-malaikat Yang berkenaan).(surah Huud:6)

Apabila dengan kebijaksanaanNya, Allah menutup sebahagian rezeki pasti Allah akan membukakan pintu rezeki yang lain yang lebih bermanfaat.Cubaan, justeru akan mengangkat darjat orang-orang solehdan meningkatkan pahala mereka.Saad bin Abi Waqas mengungkapkan: “Aku pernah bertanya; “wahao Rasulullah siapa orang paling berat cubaanya? Beliau menjawab: “para nabi kemudian orang-orang soleh kemudian sesudah mereka secara berturut menurut tungkat kesolehannya.Seseorang akan di beri ujian sesuai dengan kadar agamanya.Bila ia kuat akan di tambah cubaan baginya.Kalau ia lemah dalam agamanya  akan di ringankan cubaan baginya.Seorang mukmin akan tetap di beri cubaan sampai ia berjalan di muka bumi ini tanpa sebarang dosa sedikitpun” (riwayat al-Bukhari)

Seorang ulama’ mengungkapkan: “orang yang di ciptakan untuk masuk syurga pasti akan merasakan banyak kesulitan.Musibah yang sesungguhnya adalah yang menimpa agama seseorang.Sementara musibah-musibah selain itu merupakan jalan keselamatan baginya.Ada yang berfungsi meningkatkan pahala, ada yang menjadi pengampun dosa.Orang yang benar-benar tertimpa merana adalah mereka yang terhalang dari mendapatkan pahala”.

Tidak usah risau dengan hilangnya sebahagian dunia.Kerana keberadaannya hanyalah satu kejadian, membicarakan dunia justeru menimbulkan kesedihan, jalan-jalan untuk mendapatkannya sarat dengan duka.Dalam mencari dunia, manusia akan tersiksa sebatas rasa dukanya.Orang yang senang mendapatkan dunia pada hakikatnya adalah orang yang sedih. Berbagai kepedihan bermunculan dari kenikmatan dunia.Berbagai kesedihan justeru lahir dari kesenangan dunia.

Abu Darda’ menyatakan: “di antara bentuk kehinaan dunia di hadapan Allah adalah bahawa manusia berbuat maksiat selama mana ia di dunia dan ia hanya bias menggapai apa yang ada di sisi Allah dengan meninggalkan dunia.Maka hendaklah engkau menyibukkan diri dengan hal yang lebih berguna bagimu untuk mengambil kembali yang mungkin hilang darimu,yakni dengan cara memperbaiki kekeliruan memaafkan kesalahan orang dan mendekati pintu ar-Rabb.Dengan itu engkau akan melihat betapa cepatnya musibah yang menimpamu itu menghilang.Kalau bukan kerana kesusahan,engkau tidak bisa mengharapkan saat-saat senang.Hliangkan hasrat yang menjadi milik orang, nescaya engkau akan menjadi yang terkaya.Jangan berputus asa kerana itu membawa kehinaan.Ingatlah nikmat Allah yang banyak kepadamu.Tepislah segala kesedihan dengan redhaterhadap takdir dengan solatdi malam yang panjang.Bila sudah habis malammasih ada subuh yang datang menjelang Akhir kesedihan adalah awal kebahagiaan.Masa tidak akan berdiam dalam satu kondisi, namun terus berganti.Segala kesulitan pasti akan beransur hilang. Jangan berputus asa hanya kerana musibah yang datang bertubi-tubi. Satu kesulitan akan di kalahkan oleh dua kemudahan.Menunduk kepada Allah pasti kesulitanmu akan hilang selekasnya.Setiap orang yang penuh dengan ketabahan pasti akan mendapatkan jalan keluar”.

(petikan khutbah syaikh Dr.Abdul Muhsin al-Qasim- imam dan khatib masjid nabawi-Abu Umar Basyir al-Madani)0 comments:

Man Ana?? (^_^)

anak kelahiran negeri tanah sekebun bunga ini di beri nama yg cukup indah, siti nor izliana nordin, merupakan anak ke 6 drp 8 adik-beradik, sekarang sedang belajar di universiti kebangsaan malaysia (ukm) bangi dlm bidang pengajian arab & tamadun islam, pernah melalui detik kenangan indah sebagai pelajar maahad muhammadi (p) dan seterusnya melakar cita-cita murni di maahad rahmaniah 2008.. apa yg dia harapkan adalah sebuah kejayaan yg bakal menjulang nama diri, keluarga, bangsa, agama, dan negaranya

::pr0L0g::


tiada berdaya untuk menulis.
cube untuk ketawa walau perit yg dirasai.
cuba berlaku gembira dgn kesedihan yg diberi.
disaat luaran cuba berlagak
mengatakan senyuman
dalaman menangis tanpa henti.

  © Blogger templates Sunset by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP