:: sEbagaimaNa AsiNgnya isLam itu dAtaNg, bEgitu jUga kAfiLah iNi, dAgaNg & teRasiNg::

:: sEbagaimaNa AsiNgnya isLam itu dAtaNg, bEgitu jUga kAfiLah iNi, dAgaNg & teRasiNg::
Dikuasakan oleh Blogger.

::Mahabbah::

::MENYOROTI SEJARAH MUSLIMAH 3 ::

>> Isnin, 26 Disember 2011

:: UMMU UMARAH ::

Ummu Umarah (Nusaibah) bint Kaab bin Amru bin Auf bin Mabdzul adalah seorang pejuang wanita yang diberi kemuliaan kepadanya. Beliau merupakan golongan Ansar yang berasal daripada suku Khazraj.

Beliau lahir di Madinah dan berasal dari keluarga Mazini yang mempunyai salasilah keturunan Najjar. Beliau memeluk Islam di melalui Mus’ab bin Umair yang di utus oleh Rasulullah s.a.w untuk berdakwah di Madinah.

Ummu Umarah juga turut terlibat dalam beberapa peristiwa penting dalam sejarah Islam iaitu peristiwa Baiat Aqabah (Perjanjian Aqabah), Perang Uhud, Peristiwa Hudaybiah, Perang Hunain dan Perang Yamamah. Bahkan tangannya turut putus ketika mengikuti peperangan. Peranannya di medan perang amat tinggi. Beliau menjadi pelindung Nabi s.a.w ketika Perang Uhud berlaku.
Suami Ummu Umarah ialah Zaid bin Ashim al-Mazini al-Najjari. Hasil perkahwinan ini, mereka dikurniakan dua orang cahaya mata dan diberi nama Abdullah dan Habib. Setelah Zaid meninggal, Ummu Umarah berkahwin pula dengan Ghazyah bin Amru al-Mazini bin al-Najjari dan dikurniakan anak yang diberi nama Khaulah.

Walaupun sibuk dengan peperangan, namun Ummu Umarah tidak pernah mengabaikan tanggungjawabnya sebagai seorang ibu dan juga isteri. Sepenuhnya kasih-sayang dicurahkan kepada anak-anak serta suaminya. Beliau juga seorang ahli ibadah. Beliau sering berpuasa dan menghabiskan malam harinya dengan solat dan berzikir kepada Allah.

Suatu hari, anaknya Habib dipilih oleh Rasulullah s.a.w untuk menentang kekacauan yang dilakukan oleh Musailamah di Madinah. Namun amaran tersebut tidak diendahkan oleh Musailmah. Lalu dia mengikat Habib dan mencercanya dengan pelbagai pertanyaan. Akhirnya Musailamah memotong tubuh Habib satu persatu dan akhirnya Habib gugur sebagai orang yang syahid.
Berita kematian anaknya Habib sampai ke telinga Ummu Umarah. Lalu Ummu Umarah berdoa kepada Allah agar dia juga dapat melihat kematian Musailamah dan meminta agar mati syahid ketika memerangi Musailamah.

Setelah melalui perjalanan yang  penuh pengorbanan dan semangat jihad, akhirnya Ummu Umarah meninggal. Beliau pergi menghadap Tuhannya dengan wajah yang berseri-seri. Semoga Allah menempati rohnya di tempat tertinggi.
0 comments:

Man Ana?? (^_^)

anak kelahiran negeri tanah sekebun bunga ini di beri nama yg cukup indah, siti nor izliana nordin, merupakan anak ke 6 drp 8 adik-beradik, sekarang sedang belajar di universiti kebangsaan malaysia (ukm) bangi dlm bidang pengajian arab & tamadun islam, pernah melalui detik kenangan indah sebagai pelajar maahad muhammadi (p) dan seterusnya melakar cita-cita murni di maahad rahmaniah 2008.. apa yg dia harapkan adalah sebuah kejayaan yg bakal menjulang nama diri, keluarga, bangsa, agama, dan negaranya

::pr0L0g::


tiada berdaya untuk menulis.
cube untuk ketawa walau perit yg dirasai.
cuba berlaku gembira dgn kesedihan yg diberi.
disaat luaran cuba berlagak
mengatakan senyuman
dalaman menangis tanpa henti.

  © Blogger templates Sunset by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP