:: sEbagaimaNa AsiNgnya isLam itu dAtaNg, bEgitu jUga kAfiLah iNi, dAgaNg & teRasiNg::

:: sEbagaimaNa AsiNgnya isLam itu dAtaNg, bEgitu jUga kAfiLah iNi, dAgaNg & teRasiNg::
Dikuasakan oleh Blogger.

::Mahabbah::

::ALLAH Mengajarkan Cinta::

>> Rabu, 7 Mac 2012

Pernahkah hatimu merasakan kekuatan mencintai
Kamu tersenyum meski hatimu terluka karena yakin ia milikmu,
Kamu menangis kala bahagia bersama karena yakin ia cintamu
Cinta melukis bahagia, sedih, sakit hati, cemburu, berduka
Dan hatimu tetap diwarnai mencintai, itulah dalamnya cinta

Pernahkah cinta memerahkan hati membutakan mata
Kepekatannya menutup mata hatimu memabukkanmu sesaat di nirwana
Dan kau tak bisa beralih dipeluk merdunya nyanyian bahagia semu
Padahal sesungguhnya hanya kehampaan yang mengisi sisi gelap hatimu
Itulah cinta karena manusia yang dibutakan nafsunya

Cinta adalah pesan agung Allah pada umat manusia
DitulisNya ketika mencipta makhluk-makhlukNYA di atas Arsy
Cinta dengan ketulusan hati mengalahkan amarah
Menuju kepatuhan pengabdian kepada Allah dan Rasulnya
Dan saat pena cinta Allah mewarnai melukis hatimu,
satu jam bersama serasa satu menit saja

Ketika engkau memiliki cinta yang diajarkan Allah
Kekasih menjadi lentera hati menerangi jalan menuju Illahi
Membawa ketundukan tulus pengabdian kepada Allah dan RasulNya
Namun saat cinta di hatimu dikendalikan dorongan nafsu manusia
Alirannya memekatkan darahmu membutakan mata hati dari kebenaran

Saat kamu merasakan agungnya cinta yang diajarkan Allah
Kekasih menjadi pembuktian pengabdian cinta tulusmu
Memelukmu dalam ibadah menuju samudra kekal kehidupan tanpa batas
Menjadi media amaliyah dan ketundukan tulus pengabdian kepada Allah
Itulah cinta yang melukis hati mewarnai kebahagiaan hakiki

Agungnya kepatuhan cinta Allah bisa ditemukan dikehidupan alam semesta
Seperti thawafnya gugusan bintang, bulan, bumi dan matahari pada sumbunya
Tak sedetikpun bergeser dari porosnya, keharmonisan berujung pada keabadian
Keharmonisan pada keabadian melalui kekasih yang mencintai
Karena Allah adalah kekasih Zat yang abadi

Cintailah kekasihmu setulusnya maka Allah akan mencintaimu
Karena Allah mengajarkan cinta tulus dan agung
Cinta yang mengalahkan Amarah menebarkan keharmonisan
Seperti ikhlas dan tulusnya cinta Rasul mengabdi pada Illahi
Itulah cinta tertinggi menuju kebahagiaan hakikiRead more...

::Makna Kasih- Sayang::

>> Isnin, 27 Februari 2012

MAKNA KASIH SAYANG

Dunia Allah jadikan cantik pada pandangan mata, ia dihias dengan pelbagai nikmat, keindahan dan kebahagiaan –rumah-rumah kediaman, taman-taman bunga, makanan lazat, anak-anak yang menghiburkan dan lain-lain. Antara seorang dengan seorang yang lain tidak sama kadar dunia yang dapat dimilikinya. Ada yang dapat memiliki rumah yang besar, pangkat tinggi, memperoleh sanjungan manusia,makanan yang enak-enak. Namun ada juga yang hanya duduk di pondok buruk di pandang hina oleh orang dan makan hanya sekadar untuk mengalas perut.

Apakah ini bermaksud Allah tidak memberikan dunia sama banyak dan sama rata kepada setiap hamba-hambaNya? Walhal tentulah setiap hamba itu mendapat kasih-sayang Allah kerana setiap yang Allah jadikan, Allah kasih melebihi kasih seorang ibu kepada anaknya. Tetapi takdir yang ditentukan Allah tetap tidak sama, sesetengahnya di luar kehendak hamba itu sendiri.

Kasih-sayang Allah akan dimiliki oleh hamba-hambaNya yang dapat tunduk kepada takdir Allah. Sama ada dia ditakdirkan untuk menjadi orang yang senagn mahupun sebaliknya namun dia tetap rela dan tidak merungut suatu apa pun. Dia tahu bahawa sesungguhnya Allah tidak menzalimi hambanya. Kalaulah takdir yang ditentukan itu, baika maka di sinilah peluangnya untuk menjadi hamba yang bersyukur yang dapat memanfaatkan kebaikan yabg diperolehinya itu bukan untuk dirinya seorang tapi dapat dirasai oelh orang lain.

Kalaulah ditakdirkan kaya, dengan kekayaan itu, dia akan dapat membantu orang yang susah, anak-anak yatim, fakir miskin serta melakukan kerja-kerja kebajikan yang lain. Sehingga dia menjadi lebih hampir kepada Allah dan mendapat rahmat serta kasih-sayangNya.

Sebaliknya orang yang ditakdirkan menerima nasib yang kurang baik namun dia sanggup bersabar walaupun dalam seribu kepahitan maka Allah akan membalas dengan rahmatnya. Allah akan hiburkan dengan dikurniakan kekayaan hati.

Hati yang kaya adalah hati yang sentiasa berbahagia dengan kebaikan. Hati yang sentiasa merasa ringan menghadapi kesusahan atau kemiskinan. Nasib malang yang menimpa dirinya sedikit pun tidak menyusahkan hatinya. Sebaliknya segala kejadian dan keadaan yang ada itu makin membuat dia terus bergantung hati bertawakal dan menyerah diri kepada Allah.
Dia cukup yakin Allah itu Maha Bijaksana, Maha Suci Allah dari tersilap dalam menetukan takdir dalam perjalanan hidup hambaNya. Allah Maha Adil oleh itu apa sahaja nasib yang menimpa dirinya tentulah hasil daripada sifat-sifat adilNya. Justeru itu akan membuatkan hatinya makin redha, merendah diri dan semakin hampirlah hatinya kepada Allah.
Seorang hamba yang tidak redha dengan takdir ataupun nasib yang menimpa dirinya, seolah-olah dia tidak yakin pada keadilan dan kebijaksanaan Allah. Seolah-olah menganggap Allah tidak tahu kehendak hatinya. Walhal kerana Maha Tahunya Allah yang ilmunya meliputi segala sesuatu, maka Allah memutuskan takdir yang sebaik-baiknya untuk hambaNya.

Walaupun pada pandangan si hamba takdir itu tidak baik, namun sekiranya dia benar-benar berserah diri kepada Allah pastinya akan memperoleh keuntungan daripada takdir tersebut. Sebaliknya sekiranya seseorang itu direzekikan dengan takdir yang baik dalam hidupnya, selalunya akan membuatnya gembira bangga dan hingga lalai sehingga lupa kepada Yang Memberi, maka takdir yang dianggap baik itu sebenarnya sudah tidak menguntungkan dirinya keran telah menjauhkan dirinya sendiri daripada Allah.

Apa yang patut dilakukan oleh seorang hamba itu adalah redah menerima segala ketentuan atau takdir Allah sama ada yang dianggap baik atau tidak. Kerana pada hakikatnya setiap yang ditakdirkan dan ditentukan Allah itu adalah baik. Cuma yang membezakan baik atau tidak takdir tersebut adalah hawa nafsu.


Read more...

::Menyoroti Sejarah Muslimah 4::

>> Jumaat, 6 Januari 2012

::UMMU KALTHUM BINTI ‘UQBAH::


Ummu Kalthum merupakan salah seorang wanita yang berhijrah dari kegelapan jahiliyyah kepada nur Islam. Nama sebenar beliau ialah Ummu Kalthum binti ‘Uqbah bin Abu Mu’aith. Ketika melihat orang yang memiliki fitrah yang lurus dan hati yang bersih memeluk Islam, dia juga turut serta dan berbaiat kepada Nabi s.a.w.

Namun beliau tidak sempat berhijrah bersama-sama Rasulullah sehinggalah pada tahun 7 Hijrah. Ini kerana Ummu Kalthum masih lagi tinggal bersama dengan orang tuanya yang kafir sehingga beliau meninggalkan Mekah selepas Perjanjian Hudaybiah.

Ummu Kalthum adalah contoh wanita mukmin yang rela hijrah untuk bergabung dengan Nabi s.a.w meskipun ayahnya adalah tokoh besar kaum kafir dan mati dalam keadaan kafir. Ayahnya termasuk kaum kafir yang menentang nabi s.a.w dan menerima kekalahan teruk sewaktu Perang Badar.

Sewaktu Perjanjian Hudaybiah di meterai, ramai dari pihak orang Islam tidak berpuas hati dan ada juga yang menentang termasuklah Ummu Kalthum. Mereka semua tidak berpuas hati kerana perjanjian tersebut berat sebelah dan memenangkan kepada kaum Qurasy Mekah. Dengan demikian, Ummu Kalthum serta penduduk Mekah yang lain terpaksa pulang ke Mekah semula.

Setelah beberapa lama, Ummu Kalthum berulang alik dari kampungnya ke Madinah. Selama empat hari tiga malam Ummu Kalthum akan pulang ke kampungnya yang jauh di pedalaman yang terletak jauh dari Tan’im. Perkara tersebut berlaku dan keluarganya sedikit pun tidak mencurigai beliau sehinggalah beliau benar-benar bertekad meninggalkan Mekah dan keluarganya.

Pada suatu hari Ummu Kalthum, sewaktu beliau ingin keluar dari Mekah, beliau bertemu dengan seorang lelaki dari suku Khuza’ah. Suku Khuza’ah waktu itu telah berbai’ah dengan Rasulullah s.a.w. Lalu Ummu Kalthum membenarkan lelaki tersebut menghantarnya ke Madinah dengan selamat. Sesampainya Ummu Kalthum di Madinah, beliau terus berjumpa dengan Ummu Salamah yang juga isteri Rasulullah s.a.w.

Ummu Kalthum menceritakan segala-galanya dan meminta agar Rasulullah s.a.w menjamin keselamatan beliau di Madinah kerana khuatir keluarganya akan mencarinya dan menuntut agar beliau di kembalikan. Bahkan beliau bertekad tidak ingin lagi kembali ke Mekah.

Ummu Kalthum menjalani hidup penuh kebahgiaan selama berada di Madinah. Beliau kemudian berkahwin dengan Zaid bin Harithah namun kemudian bercerai. Pernikahan keduanya adalah dengan Abdul Rahman bin Auf, seorang dermawan dan mempunyai kekayaan. Pasangan ini dikurnia dua orang putera iaitu Ibrahim dan Humaid. Setelah Abdul Rahman bin Auf meninggal, Ummu Kalthum dilamar pula oleh ‘Amr bin al-Ash namun tidak lama selepas itu Ummu Kalthum meninggal.

::puteri harapan srikandi Islam, tegaklah kau dalam perjuangan,
menjadi sayap kiri di medan meneguhkan benteng pertahanan Islam::

Read more...

:: Nota Dalam Perjalanan 2 ::

>> Selasa, 3 Januari 2012

::Doa sewaktu bersujud::

Ya Allah tambahkanlah bagi hamba rezeki yang halal lagi banyak, iman yang benar, ilmu yang bermanfaat, kesihatan yang elok, kecerdikan yang tinggi, hati yang bersih, dan kejayaan yang besar,Read more...

::Nota dalam perjalanan::


Aku yang masih tidak mengertiKalau orang yang masih terus- menerus berdusta, aku tidak akan mengerti di perbuat dari apakah lidah mereka sehingga teramat hebat merangkai kata-kata indah menutupi kebenaran, menyembunyikan hakikat mengedepankan kepalsuan. Padahal sekali sahaja berdusta sudah sedemikian lelahnya kita berfikir untuk mencari segudang alasan baru untuk dusta berikutnya, sudah sebegitu kelunya lidah ini terpaksa menari mengikut irama gendang kepalsuan yang tidak berkesudahan.

Jika masih ada sebahagian orang yang masih mencaci, menghina, mengata, berprasangka buruk dan mengecil-ngecilkan saudaranya, aku tidak tahu, sekuat apa penciuman dan mulutnya kerana pada saat itu, ia seperti sedang memakan bangkai daging saudaranya sendiri.

Seandainya masih beredar-edar orang yang tidak hentinya berperilaku sombong, angkuh dan takbur, aku tidak akan habis berfikir , sebesar apa dirinya sehingga sangat lancang menentang kebesaran Tuhannya, dan sekuat apa tubuhnya kelak menanggung akibat dari kesombongan.

Sekiranya tetap hidup manusia-manusia yang enggan menyisihkan sebahagian harta yang dimilikinya, sementara bertebaran di seluruh penjuru bumi Allah ini anak-anak yatim piatu, fakir miskin dan orang- orang yang lebih memerlukannya .. aku semakin hairan, apakah ia selalu berfikir bahawa  semua yang diperolehinya itu murni oleh hasil jerih payahnya? Tidakkah ia mengetahui bahawa semua yang ada padanya itu adalah atas kehendak Allah; Pemberi rezeki? Yang seandainya Dia berkehendak dengan sangat mudah pula Dia mengambilnya?

Umpamanya masih hidup orang-orang yang gemar berbuat maksiat, bangga dengan dosa-dosanya sungguh aku tidak akan pernah memahami, setebal apa kulit mereka menahan api neraka Allah, sekuat tubuh orang-orang itu menerima azab Allah yang tidak pernah berhenti.::Pada perjalanan ini,  ada persinggahan yang tidak selamanya ::

Read more...

Man Ana?? (^_^)

anak kelahiran negeri tanah sekebun bunga ini di beri nama yg cukup indah, siti nor izliana nordin, merupakan anak ke 6 drp 8 adik-beradik, sekarang sedang belajar di universiti kebangsaan malaysia (ukm) bangi dlm bidang pengajian arab & tamadun islam, pernah melalui detik kenangan indah sebagai pelajar maahad muhammadi (p) dan seterusnya melakar cita-cita murni di maahad rahmaniah 2008.. apa yg dia harapkan adalah sebuah kejayaan yg bakal menjulang nama diri, keluarga, bangsa, agama, dan negaranya

::pr0L0g::


tiada berdaya untuk menulis.
cube untuk ketawa walau perit yg dirasai.
cuba berlaku gembira dgn kesedihan yg diberi.
disaat luaran cuba berlagak
mengatakan senyuman
dalaman menangis tanpa henti.

  © Blogger templates Sunset by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP